Ο καθένας θα μπορούσε να έχει ένα ή δύο κυψέλες στην αυλή, στο μπαλκόνι, ή και μέσα στο σπίτι του, που εκτός από την γαλήνη που θα κερδίζει παρακολουθώντας τες, μπορείς να εξασφαλίσει και το μέλι της χρονιάς. Ένα παράθυρο στην φύση χωρίς πολλές απαιτήσεις.

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

ΚΥΨΕΛΗ ΝΤΑΝΤΑΝΤ Ή ΚΥΨΕΛΗ ΛΑΝΓΚΣΤΡΟΘ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;


Η κυψέλη ΝΤΑΝΤΑΝΤ-dadant-
φαίνεται ίδια αλλά διαφέρει σημαντικά

Μιλώντας για την ανάστομη κυψέλη- γνωστή και σαν τοπ μπαρ- ειπώθηκε απο τον Ευάγγελο Νάξιο ότι η εμπειρία άλλων χωρών προκρίνει τη κυψέλη DADANT που είναι μετεξέλιξη της LANGSTROTH στην ουσία έχει ευρύτερες διαστάσεις για κάθε πλαίσιο και 12 πλαίσια ανα όροφο.

Αυτό με έκανε να ψάξω λίγο το θέμα γιατι μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον μια παρατήρηση απο παλιότερες εξερευνήσεις όταν ήταν να διαλέξω λανγκστροθ ή ντανταντ και βρήκα ενδιαφέροντα στοιχεία που παραθέτω αμέσως μετά το διάλογο.

Ας τα πάρουμε όμως απο την αρχή.Στο άρθρο για την ανάστομη κυψέλη υπήρξε ο εξής σχολιασμός όπου ξεκινάει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.


evangelos naxios είπε...
.....Επειδή μου αρέσουν οι προβληματισμοί σου, νομίζω ότι καλύτερη κυψέλη είναι τύπου dadant
Νικόλαος Καββαδάς είπε...
Βαγγέλη για πες λίγο για την εμπειρία σου με τις κυψέλες ΝΤΑΝΤΑΝΤ τι πλεονεκτήματα βρίσκεις;
evangelos naxios είπε...
...σε μια συνάντηση που είχα με τον π.Ευάγγελο (επιστήμονας μελισσοκόμος) μου έλεγε είχε παει σε ένα συνέδριο μελισσοκομίας στο Μιλάνο και ενα απο τα θέματα ήταν η κυψέλη...εκεί οι συνάδελφοι του με μεγάλη απορία του ελεγαν:
πως τα πανεπιστήμια σας δεν σας έχουν βγάλει ακατάλληλες τις κυψελες σας;
αυτές ειναι η αιτία που έχετε την μικρότερη παραγωγή ανα κυψέλη, συν τις γνώσεις σας που ειναι 50 χρονια πίσω, οι χειρισμοί σας ειναι...άστα να πανε.
Μου ελεγε λοιπόν αυτός ο μεγάλος επιστήμονας:
"Όταν είπα οτι οι μελισσοκόμοι της Μακεδονιας πηγαίνουν τα μελίσσια τους στην Καλαμάτα να ξεχειμωνιάσουν (ενω αυτοί που είναι σε αλπικές συνθήκες δεν χάνουν μελίσσι) γελούσαν. Εαν δούμε κοφίνι(κυψέλι) εκεί που εναι η γονοφωλιά η ανάπτυξη του γόνου ειναι 2 φορές περισσότερη απο πλαίσιο κυψέλης, αυτή ειναι και η διαφορα. Η βασίλισσα μπορεί και γεννά 2000 αυγά την ημέρα, ενω η δικιά μας δεν έχει τον ανάλογο χώρο, δεδομένου ότι η ζέστη πηγαίνει προς τα πάνω, η δικιά μας -λάγκστροθ- για να απλωθεί πλάγια χάνουμε τον πληθυσμό ενός μελισσιού, έχουμε μεγάλη καθυστέριση.....

Παρήγγειλα τότε απο τον Χρήστο στην Καβάλα μια dadant απο την Βουλγαρία, αυτός εχει μια ίδια με τίτλο η βουλγάρα μου, πήγα και την είδα στο χωριό του. Είχε χιόνια και εκείνος έτσι απλά μου την άνοιξε, έβγαλε το καπάκι να την δω, έπαθα πλάκα. Η κυψέλη κατάμαυρη απο κόσμο 12 πλαίσια γεμάτα.Τα δικά μας την ίδια εποχή,3-4-5 αντε 6-7 τα "δυνατά" μας, αντε τωρα να συγκριθούμε σε παραγωγη.

Βλέπω Γαλλία, Καναδά 3 μέτρα χιόνι 3 μήνες τον χρόνο μέσα στο χιόνι ξεχειμωνιάζουν 2οροφες dadant , εμείς ζυμάρια, ζαχαροζύμαρα και χαζά, εκεί 2όροφες ...

Δυο χρόνια τώρα ξεχειμωνιάζω μερικές 2όροφες, να έχουν μέλι αρκετό, τέλος Μαρτίου 20 αρι φουλ , τα άλλα 10αρια για εδω στην περιοχή μου, στο ίδιο μελισσοκομείο, δικές μου βασίλισσες όλα τα ιδια.Καλε μου φιλε βγάλε συμπεράσματα..."
σ'ευχαριστω καλο βραδυ!
Νικόλαος Καββαδάς είπε...

Θυμήθηκα με το σχόλιο αυτό ότι στις διαδικτυακές τσάρκες στη γειτονική Ιταλία διαπίστωσα ότι η εφαρμογή της Ντανταντ είναι απλά κυρίαρχη. Όπου κι αν στρεφόμουν τη συναντούσα.Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση.

Οπότε ψάχνοντας εκ νέου για το τι γίνεται στο διαδίκτυο σε σχέση με το θέμα της Νταντάντ βρήκα αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που παραθέττω αυτούσια γιατί θα φωτίσει το θέμα μας πλήρως:

Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν.Πέλλας

 • ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ DADANT ΜΕ LAGSTROTH

  Καταχωρήθηκε: March 5, 2010, από ΑΝΘΙΜΟΣ-ANTHIMOS ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-SIGOUDIS -ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ -κιν: 0030-6937 47 53 57


 • σύγκριση μεγεθών πλαίσιο μεγάλο και πλαίσιο πολύ μικρό΄-μισό πλαίσιο- πλαίσια νταντάντ για γονοθάλαμο και μελιττοθάλαμο αντίστοιχα και το μεσαίας διάστασης είναι το πλαίσιο για γονοθάλαμο ή μελιττοθάλαμο Λάνγκστροθ
 • Σύγκριση της μη κανονικής Νταντάντ 11 πλαισίων( η κανονική Νταντάντ έχει 12 πλαίσια με εξωτερικέςψδιαστάσεις 51 χ48χ31,0) με μισό πατωματάκι 11 πλαισίων , με συνολικό ύψος 31,00 + 14,60 = 45,60 cm.

  Οι κανονικές Lagstroth (50,80 χ 41,30 χ 24,30) έχουν συνολικό ύψος 24,30+24,30=48,60 cm.
  Το μισό πατωματάκι Lagstroth (50,80 χ 41,30 χ 14,60) .

  Θα ήταν καλή ιδέα η χρήση γονοφωλιάς τύπου Dadant με 10 πλάισια και μελιτοθάλαμο είτε κανονική Lagstroth ή 1ή2ή3 μισά πατωματάκια?

  Η γονοφωλιά τύπου Dadant με 10 πλαίσια θεωρείται από πολλούς( και από τον γράφοντα) η ιδανική γονοφωλιά σε διαστάσεις για τις Ελληνικές συνθήκες, για την απρόσκοπτη ανάπτυξη του μελισσιού.

  Είναι 26,53% μεγαλύτερη σε όγκο από την κανονική Lagstroth.

  Εάν κάτσει και σκεφτεί κανείς η ανάπτυξη του μελισσιού στις καλύτερες συνθήκες και χρονιές, για την Ελλάδα, δεν ξεπερνάνε σε πλαίσια γόνου πάντα, μια γονοφωλιά τύπου Dadant με 10 πλαίσια,εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όπως πάντα.
  Από πάνω μπορούμε να βάλουμε ή κανονικά πατώματα 10 πλαισίων ή μισά πατωματάκια.
  Σε λίγες μέρες θα έχω ανάρτηση με τα παραπάνω.

  Στην Ν.Ζηλανδία η γονοφωλιά είναι μία έως δύο κανονικές Νταντάντ με 12 πλαίσια(!!!) και από εκεί και πάνω 4-6 μισά πατωματάκια(!!!) που τρυγιούνται γρήγορα. Θα μου πείς καμιά σχέση οι ανθοφορίες και η ράτσα της μέλισσας( ιταλική Α.ligustica), με εδώ. • τύπου Λαγιάν(5 κυψέλες των 5 πλαισίων) διαστάσεων εξωτερικών πλάτος 33,5 cm χ ύψος 33,5 cm με πλαίσιο καθαρό σε ύψος 31,0 cm
 • φώτο: από Ινστιτούτο Μελισσοκομίας Αγ. Μάμας.

  Διαστάσεις άλλων τύπων κυψελών:
  • Πατρο-Νικόλας 41,50 χ 33,00
  • Βελής Νίκος(Έδεσσα) ίδια με κανονική Langstroth με μόνη διαφορά το ύψος του πατώματος είναι 22,00 cm!!(σαν να είναι 8 άρα) αντί 24,50.
  • Κοντέλος(Μυτιλήνη) 47,00 χ 34,50 χ 30,00
  • ΒΟλάνη-ΚΑραδήμου( 9 πλαισίων) 34,00 χ34,00 χ 25,00(εσωτερικά)
  • Δανία 30 χ 25
  • Νορβηγία 40,50 χ 40,50


Νικόλαος Καββαδάς είπε...
Μετά απο αυτά θα θυμήσω τα εξής:
η κυψέλη Ντανταντ είναι πιο σύγχρονη και άρα περικλείει περισσότερη τεχνογνωσία δεδομένου ότι είναι μετατροπή της Λανγκστρόθ και είναι προσανατολισμένη σε περισσότερη παραγωγή και μάλιστα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η απόλυτη επικράτηση της σε άλλες χώρες δεν είναι τυχαία είναι απόδειξη της επιτυχίας της για τις συνθήκες εκεί.

Οι κορώνες του τύπου
"έχετε μείνει 50 χρόνια πίσω και υστερείτε σε παραγωγή κατα κυψέλη οφείλεται μάλλον σε έλλειψη γνώσεων απο μέρους αυτού που το είπε" που ώς συνήθως κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

Οι Ιταλοί γενικά και ειδικά του Μιλάνου είναι γνωστοί κομπορήμονες σαν τους Γερμανούς και τους Αυστριακούς. Εξάλλου η Λομβαρδία -ο πιο πλούσιος νομός της Ευρώπης στον οποίο ανήκει και το Μιλάνο-ήταν Αυστρία παλιότερα.

Μόνο δύο μέρη στην Ελλάδα μπορούν να έχουν παραγωγές πεδιάδας όπως στην βόρειο Ιταλία. Όλη η υπόλοιπη υπολείπεται σε ποσότητες αλλά προκρίνεται σε ποιότητα και άρωμα λόγω φυτών και συνθηκών δηλαδή.
Μήν τα θέλουμε όλα δεν γίνεται!
Αν δούμε την παραγωγή των ορεινών περιοχών της Ιταλίας θα διαπιστώσουμε ότι για αντίστοιχα τοπία έχουν αντίστοιχες παραγωγές με τους Έλληνες ερασιτέχνες.
Ότι απο κεί και πέρα το έκαναν βιομηχανία είναι επίσης γνωστό και κατανοητό.

Η εφαρμογή των κυψελών νταντάντ θα μπορούσε να γίνει πιο εκτενής ή και η κύρια που χρησιμοποιείται στις πεδινές περιοχές και ειδικά προς τα βόρεια επειδή πλεονεκτεί λόγω του πληθυσμού της και σε θερμότητα και σε δυναμική.
Αλλά εκτιμώ ότι σε νησιωτικές περιοχές οι διόροφες λάνγκστοθ είναι πιο κατάλληλες επειδή δεν υπάρχει τόσο φαγητό για τεράστιες στρατιές οπότε γνωρίζουμε ποιές θα είναι οι συνέπειες-θα λιμοκτονήσουν-.

Δεν είμαι ο καταλληλότερος για να κρίνω και όσοι απο σας έχετε εμπειρίες σε σχέση με τις κυψέλες νταντάντ θα ήταν γόνιμο να μας τις μεταφέρετε.

3 σχόλια:

 1. Καλε μου φιλε καλημερα,αγαπητε Νικο,καλημερα.Θελω για αλλη μια φορα να σε συγχαρω.....
  Μπραβο που εβαλες την αναρτηση του Ανθιμου ( εκτος απο φοβερο παιδι,ειναι και μεγαλος επιστημονας-μελισσοκομος).
  Νικο θα συμφωνησω μαζι σου οτι για τα νησια μας ,λογω του μαλακου χειμωνα,τις συγκεκριμενες ανθοφοριες -νομες δεν υπαρχει η αναγκη της ντανταντ.
  Ενω για τον χειμωνα της Μακεδονιας,την φυση,τις νομες τις δικες μας ακριβως το αντιθετο,θα επαναλαβω να δειτε την ντανταντ του Χρηστου του Μεντεσιδη στην Καβαλα......οχι θεωριες...μου εφερε και εμενα απο Βουλγαρια.

  Ενα σοβαρο μεγαλο προβλημα,το υλικο που μεχρι σημερα εχουμε...μεγαλο προβλημα.
  Την λυση την βρηκα στην Λαρισα (μελι χρυσος) κατασκευαζουν τυπου ντανταντ,10 πλαισια,γονοφωλια μεγαλη,διαστασεις ντανταντ,οποτε εχουμε μελιτοθαλαμους αυτους που εχουμε .
  ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ θα πει καποιος θα αλλαξουμε μελιτοεξαγωγεα,οχι,οχι,οχι,δεν πειραζουμε την γονοφωλια.Κανενας μεγαλος φιλοδοξος μελισσοκομος δεν πειραζει την γονοφωλια.
  Διαβαστε και εφαρμοστε την ονομαζομενη μεθοδο τροφαποθηκης του αξεχαστου Νικολαιδη,για τις κυψελες μας.Αυτο στην ντανταντ για την Ελλαδα δεν χρειαζεται.Θα δειτε τι διαφορα εχει μια κυψελη,τι αναπτυξη!!!!
  Απάντηση
 2. αιρετικές απόψεις από αιρετικούς μελισσοκόμους , δεν βαριέσαι!!! αυτή όμως είναι η γοητεία της μελισσοκομίας, το συνεχες ψάξιμο και ο πειραματισμός.
  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. γεια σου Άνθιμε,οι απόψεις σου -μας- αυτές δεν είναι καθόλου αιρετικές είναι η επικρατούσα τεχνογνωσία που όμως απευθύνεται σε συγκεκριμένη περιπτωσεολογία και απλά το θυμίζω για να μην κάνουν το λάθος οι φίλοι νησιώτες γιατί θα έχουν θέμα.
  Αντιθέτως όσοι είναι σε μεγάλες πεδιάδες ή πηγαίνουν τις μέλισσες τους εκεί καλό είναι να προσχωρήσουν στις νέες δοκιμασμένες πια τάσεις γιατί θα βγούν πολλαπλά κερδισμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: