Ο καθένας θα μπορούσε να έχει ένα ή δύο κυψέλες στην αυλή, στο μπαλκόνι, ή και μέσα στο σπίτι του, που εκτός από την γαλήνη που θα κερδίζει παρακολουθώντας τες, μπορείς να εξασφαλίσει και το μέλι της χρονιάς. Ένα παράθυρο στην φύση χωρίς πολλές απαιτήσεις.

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί να επιλέξω κυψέλη τύπου dadant από κόντρα πλακάζ 21χιλ;

ΠΕΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ http://dadant-hellas.blogspot.gr/2015/02/2015-dadant_26.html

  
Είμαστε στην αρχή του φθινοπώρου ( στη χαλκιδική) και  τα μελισσάκια (με 21 εως 29  βαθμοι θερμοκρασία) δουλεύουνε στο φουλ!!! 

Τα κέρδη του μελισσοκόμου εξαρτώνται από την απόδοση του σμήνους δηλαδή από την δύναμη που έχει η κυψέλη κατά την έναρξη της νέα ανθοφορίας!! ¨Όσο ασφαλέστερη είναι η κυψέλη και προσφέρει άνεση στο σμήνος τόσο είναι μεγαλύτερη η ανάπτυξή του και  συνεπώς  η αποδοτικότητά του!!

Τίποτα δεν είναι τόσο δυσάρεστο για έναν επιχειρηματία μελισσοκόμο όσο είναι αναγκασμένος να χειρίζεται κυψέλες κακώς κατασκευασμένες, των οποίων τα πλαίσια και τα άλλα μέρη δεν εναλλάσσονται και δεν εφαρμόζουν καλά.
Είναι πολύ κακώς εννοούμενη οικονομία η αγορά φθηνών κυψελών άλλα και ελαττωματικών.


Επιλέγω  κυψέλη dadant γιατί έχω περισσότερο πλυθησμό στο γονοθάλαμο το ελάχιστο 33,3% απο την κυψέλη langstroth


ο γόνος σε πλαίσιο τύπου langstroth  
 

και ο γόνος σε πλαίσιο τύπου dadant από την ίδια βασίλισσα και την ίδια κυψέλη , μόνο που το πλαίσιο dadant τοποθετήθηκε (άκτιστο κερί) στις 5-8-2014 

Η νέα τύπου κυψέλη dadant με βαφή σφυρίλατο ή μαρτελέ και με μόνωση φελιζόλ 4 εκατοστά πάχος, κάτω απο την 0,5 γαλβανιζέ λαμαρίνα στο καπάκι μας το οποίο είναι παλαιού τύπου, προστατεύει  από το κρύο αλλά και το νερό της βροχής,  τόσο στην είσοδο της κυψέλης  όσο και περιμετρικά την κατοίκια των μελισσών μας!!

Τέλειο φινίρισμα-και για μια ζωή!!!
Συμφέρει στο μελισσοκόμο να πληρώσει έστω και διπλάσια τιμή, αλλα να αγοράσει κυψέλες και πλαίσια με τέλεια εφαρμογή, κατασκευασμένη με υλικά άριστης ποιότητας και απο καλό εργοστάσιο. Η ζωή μιας καλής κυψέλης είναι 25 έως 30 χρόνια και με την κατάλληλη συντήρηση για ακόμη περισσότερο!!!
οι κυψέλες απο κόντρα πλακάζ θαλάσσης είναι τελείως ορθογώνιες και ολα τα μέρη τους, πλαίσια κτλ εναλάσονται τέλεια. Δεν σκευρώνουν σε ολο το διάστημα χρησιμοποίησής τους και είναι απολαυτικές στον τρόπο χρήσης τους. 

Συμφέρον λοιπόν είναι απο όλες τις απόψεις, για τον επιχειματία μελισσοκόμο να αγοράσει αρίστης ποιότητας και κατασκευής κυψέλες αφου δεν θα σπαταλάει χρόνο για συντήρηση ελλατωματικών κυψελών και πλαισίων ενώ παραλληλα στον αντίστοιχο χρόνο θα μπορεί να επιθεωρεί τον διπλάσιο αριθμό κυψελών !!!


Επίσης ο γονοθάλαμος είναι συμβατός με τα πατώματα τύπου langstroth   έτσι ώστε ο μελισσοκόμος να μπορεί να χρησημοποιήσει τις υπάρχουσες κυψέλες του. Δηλαδή στην εποχή της μελιτοσυλλογής τοποθετεί τα δικά του πατώματα επάνω απο τον γονοθάλαμο dadant!!!

 Τοποθετήσαμε τη νέα κυψελη κάτω απο μία χαρουπιά, η οποία ετοιμάζεται να δώσει άνθος!!!
Το μελίσσι μας ειναι άγριο και συλλέχθηκε απ'ο την κουφάλα μιας λεύκας στις 27-8-2014!!!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μηπως μπορειτε να δημοσιευσετε τα στοιχεια του εργοστασιου που κατασκευασε τις εν λογω κυψελες ή έστω ένα συνδεσμο, καθως φαίνονται καλοκατασκευασμενες. Ευχαριστω.