Ο καθένας θα μπορούσε να έχει ένα ή δύο κυψέλες στην αυλή, στο μπαλκόνι, ή και μέσα στο σπίτι του, που εκτός από την γαλήνη που θα κερδίζει παρακολουθώντας τες, μπορείς να εξασφαλίσει και το μέλι της χρονιάς. Ένα παράθυρο στην φύση χωρίς πολλές απαιτήσεις.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΚΥΨΕΛΗ΄΄ ΠΕΛΛΑ΄΄ ΜΕ ΠΛΑΙΣΙΑ DADANT- PELLA BEEHIVE WITH DADANT FRAMES

Ψάχνοντας να βρώ τον ιδανικό συνδυασμό, για χρήση των πλαισίων Νταντάν(28,50 cm ύψος) στο υπάρχον μελισσοκομικό υλικό δηλαδή σε ορόφους κανονικούς Langstroth (50,80 χ 41,30 χ 24,30) έφτιαξα με την βοήθεια του κατασκευαστή Κυριάκου από Παναγίτσα Πέλλας:
  • την κινητή βάση που αντί για γέμισμα 2 cm έγινε 6 cm.
  • και τα πλαίσια από 23,50 cm έγιναν 28,50 cm.
Έτσι το συνολικό ύψος έφτασε τα 31,00 cm που είναι το διεθνές στάνταρ ύψος για γονοφωλιά.
Έκανα 20 κινητές βάσεις και 200 πλαίσια Dadant σαν αρχή για φέτος.

Στην γονοφωλιά πλέον Νταντάν θα δοκιμάσω από πάνω σαν μελιτοθάλαμο:

  • πάτωμα κανονικό Langstroth (50,80 χ 41,30 χ 24,30) με 10 πλαίσια.
  • πάτωμα κανονικό Langstroth (50,80 χ 41,30 χ 24,30) με 9 πλαίσια.
  • πάτωμα μισό Langstroth (50,80 χ 41,30 χ 14,60) με 10 πλαίσια.
  • πάτωμα μισό Langstroth (50,80 χ 41,30 χ 14,60) με 9 πλαίσια.
Ο χρόνος θα δείξει εάν η επιλογή μου θα είναι στην σωστή κατεύθυνση!!!.
















markos aliprantis είπε...
Άνθιμε κεριά θα είναι εύκολο να βρείς;Πιστεύω μεγάλο πλεονέκτημα θα είναι η αποτροπή σμηνουργίας λόγω μεγάλου χώρου στην γονοφωλιά.Περιμένω αποτελέσματα στο τέλος της μελισσοκομικής χρονιάς.
chaniabee !!!! είπε...
Φίλε μου νομίζω ότι κάνεις μια όμορφη δουλειά!!!! Από καιρό το σκέφτομαι και εγώ αλλά είναι δύσκολο για μένα να βρω αυτό το μέγεθος τον πλαισίων ! Σε παρακαλούμε να μας δώσεις τα αποτελέσματα σου όποτε τα βγάλεις!!
kkokinos είπε...
Γεια σου Ανθιμε προτοπορε!!!!!
ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...
Άνθιμε μπράβο το είπες και το έκανες .
Το θέμα είναι του χρόνου που με το καλό θα είναι γεμάτη μια τέτοια γονοφωλια να ζυγιστή για να δούμε την διαφορά στα κιλά (όσο είναι εφικτό έστω και με κάποια απόκλιση) με την κλασική .
Σε περίπτωση που χρειαστούμε μερικά πατώματα και τελάρα θα μας κάνει ο φίλος σου ο Κυριάκος και αν ναι γνωρίζουμε το κοστολόγιο ?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων να σε καλά.
Markianos Koutroulis είπε...
Aγαπητε Ανθιμε

Νομιζω οτι εισαι στο σωστο δρομο και προσπαθεις να κανεις αυτο που εκανε ο μεγαλος δασκαλος γενετιστης και ερευνητης Brother Adam (Μοναχος Ανταμ)οπου καθιερωσε την κυψελη του ΝΤΑΝΤΑΝΤ στην μελισσοκομικη μοναδα του Μοναστηριου Buckfast(Μπακφαστ)στην Νοτιοδυτικη Ανγγλια το 1937 και που συνεχιζουν να την χρησιμοποιουν μεχρι σημερα.Ο Μοναχος Ανταμ ειχε πανω απο 60 χρονια πειρα στην μελισσοκομια και στην ερευνα.Διαβαζοντας το βιβλιο του "BEE-KEEPING AT BUCKFAST ABBEY"(Η Μελισσοκομια στο Μοναστηρι Μπακφαστ)γραφει οτι,κατοπιν απο μακροχρονιες ερευνες με ολων των ειδων τις κυψελες εφτιαξε την δικη του ΝΤΑΝΤΑΝΤ κυψελη με σκοπο να μην διακοπτεται η γεννα της Βασιλισσας, διοτι εκεινο που την κανει να καθυστερει την Ανοιξη στην αναπτυξη της γεννας ειναι,το να αποφασισει να ανεβει επανω σε αλλο πατωμα.Καποτε βεβαια θα ανεβει αλλα ο πληθυσμος εχει μεινει πισω...λιγοτερος πληθυσμος,λιγοτερες συλεκτριες που θα πει λιγοτερο μελι.Τα μετρα της κυψελης ΝΤΑΝΤΑΝΤ του μοναχου Ανταμ ειναι: 51Χ51Χ31 εκ.εμβρυοθαλαμος με 12 πλαισια που απαραιτητα καθε χρονο πρεπει να χτιζουν 3 νεα για την ανανεωση των πλαισιων (και για λογους υγειας)επειδη ο τρυγος γινεται μονον απο τα μισα πατωματα.Το γεμισμα με μελι των μισοπατωματων γινεται πολυ γρηγορα λογω του υπερπληθυσμου.Τα μισα πατωματα ειναι 51Χ51 αλλα Χ15,5 υψος και χωριζεται ο χωρος του πατωματος με πατουρες(αποστασεων) για 10 πλαισια τα οποια φουσκωνουν με μελι=(25 κιλα).Οπως γραφει, η παραγωγη τους σε μελι πεντανταπλασιαστηκε και εφθασε να παιρνουν εως 170-180 παουντ ανα κυψελη (90-95 κιλα).Καλο Πασχα, καλες δουλειες,και πιστευω οτι με μεγαλο εμβρυοθαλαμο δεν θα το μετανοιωσεις. Μονον να εχεις νεες και καλες Βασιλισσες.
Μαρκιανος
evangelos naxios είπε...
Φ Ο Β Ε Ρ Α Α Α !!!!Κοστος???αν δοσουμε παραγγελια για του χρονου πρωτα ο Θεος θελω και εγω χωρις να περιμενω αποτελεσματα.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: